Katselimme A:n kanssa torstaina perätysten ensin kakkoselta Satuhäät ja perään Subilta Meidän häät. Satuhäissä oli seitsenhenkinen uusperheyritys. Lapset olivat tavanneet toisensa noin kolmen kuukauden seurustelun jälkeen, mutta en pysynyt ihan kärryillä, missä ajassa yhteen muuttaminen ja avioliittoon astuminen tapahtuivat.

En osaa sanoa, millaisella aikataululla olisimme tutustuttaneet lapsia toisiinsa, mikäli lapsemme eivät olisi olleet toisilleen tuttuja entuudestaan. Meidän tilanteemme onkin ollut siinä mielessä helppo, että olemme voineet nähdä A:n kanssa toisiamme "leikkitreffien" varjolla lasten tietämättä seurustelustamme mitään.

Jonna ja Joonas ovat saaneet vinkkiä todellisuudesta hieman aiemmin, sillä olen viettänyt A:n luona melkoisen paljon aikaa myös ilman, että omat lapseni ovat olleet mukana. Leeviä, Arttua ja Nikoa on varjeltu ehkä hieman enemmän, sillä heidän näkökulmastaan erosta on vielä kovin vähän aikaa. A ja hänen eksänsähän siis erosivat jo jokunen vuosi sitten.

Sattuma puuttui sitten peliin. A:n kotona vesiputket jäätyivät ja asunto oli kokolailla asumiskelvoton, kun vessaan ei pääse, pyykkiä ei voi pestä, ruokaa ei voi laittaa, tiskaaminen ei onnistu... Niinpä sitten A jäi lapsineen meille ensimmäistä kertaa yökylään. Ihan tyylikkäästi saimme sijoiteltua viisi lasta kolmeen sänkyyn. Onneksi tuli hankittua pojille aikuisten kokoa olevat sängyt: yhteen sänkyyn mahtui hyvin kaksi lasta, kun laittoi toisen toiseen päähän ja toisen sitten vastakkaiselle puolelle nukkumaan. Yö sujui hienosti ja aamulla varttia vaille kuusi ilmestyi viisipäinen sakki ilmoittamaan, että nukuttu on ja aamiainen maistuisi. Seitsemän kuukauden seurustelun jälkeen olemme nyt siis ylittäneet eräänlaisen rajapyykin.

Todennäköisesti lapset kokivat edelleen, että yökyläily oli heitä varten järjestetty, kiva juttu. Emme ole edelleenkään käyneet keskustelua aiheesta "teidän äiti ja teidän iskä tykkäävät toisistaan ja haluavat viettää aikaa yhdessä". Jonna tuntuu tajunneen, että jotain muutakin on tekeillä, kuin se, että lapset leikkivät keskenään. Kenties keskustelun aika alkaa hiljalleen olla käsillä. Sen jälkeen näitä yökyläilyjä saattaa olla joskus muulloinkin, kuin vesiputkien jäätyessä...