Minulla on viha-rakkaussuhde siivoamiseen. Varmaan aika monella muullakin. En voi sanoa pitäväni siivoamisesta, mutta pidän siivotusta kodista.

Siivouspäivä oli aluksi perjantai. Sittemmin, kun siirryin kotitalousopettajan töistä erityisluokkaan, siirtyi siivouspäivä lauantaiaamuun. Työviikon perään ei vain yksinkertaisesti jaksa, vaikka olisikin ihanaa aloittaa vapaapäivä puhtaassa kodissa. Erityislasten kanssa työskentely on antoisaa, mutta järjettömän paljon raskaampaa, kuin yleisopetuksen oppilaiden kanssa toimiminen. Perjantai-iltapäivän ohjelmaan kuuluukin yleensä kahvia, jalkojen nostaminen ylös, Opettaja-lehti ja jotain puolivalmista ruokaa katraalle.

Joka toinen viikonloppu siivoojia on vähän enemmän. Lapset hoitavat omat huoneensa siltä osin, että keräävät lelut ja rullaavat matot pois. Mielellään he myös imuroivat ja pesevät lattiat, joskin kurja äiti(puoli) käy kyllä salaa tarkastamassa työn jäljen. Keittiön alakaappien ovet pyyhkiytyvät nykyään jo ihan riittävän hyvin pienten apureiden käsillä. Mahtavaa huomata, että lapsista alkaa hiljalleen olla jo ihan oikeaa apua.

Joka toisen viikonlopun vietämme Antin ja Elvin kanssa kolmisin. Pakko myöntää, että kyllä siivoaminen tapahtuu silloin aika paljon ripeämmin, kuin apureiden kanssa. Paitsi että nyt Elvi on keksinyt, että hänkin tahtoo. Ja hänpä ei tahdokaan mitään omaa siivousriepua, vaan hän tahtoo juuri sen mopin, mikä äidillä on kädessä. Tai juuri sen imurin, millä isi imuroi.

Siivoamisesta ei onneksi tarvitse (vielä) käydä mitään isompia sotia. Lapset eivät tykkää huoneidensa järjestelystä, mutta kaikkeen heidän sanojensa mukaan "oikeaan" siivoustyöhön he ottavat osaa mielellään. Vähän pesuainetta kylppärin lattialle, lupa lotrata vedellä ja mukuloille harjat käteen ja ilo on irti. Sivutuotteena tulee puhdas kylppäri. Ei huono homma!

Mietin, kauanko tämä jatkuu näin. Leevi ja Jonna ovat siis syksyllä kolmasluokkalaisia ja Arttu menee ekalle. Jokohan kohta joku kavereista älyää mainita saavansa rahaa kotitöiden tekemisestä. Tai kertoa, että se on muuten sitten ihan tylsää hommaa. Vielä kuitenkin mahdollinen tappelu tulee todennäköisemmin siitä, onko kaikille nyt ihan varmasti riittänyt ihan yhtä paljon töitä.

Tänäänkin on siivouspäivä. Jos nyt oikein inspiroidun, saatan kaivaa kameran esille ja kuvata vihdoin valmistuneen remontin ja laittaa tännekin jokusen otoksen. Kerrankin olisi edustuskelpoinen kotikin!