Nikon piti olla viimeinen lapseni. Vauvani.

Itkin, kun lähdin synnytysosastolta kotiin turvakaukaloa kantaen. En koskaan enää saisi kokea uuden elämän ihmettä. Pieniä potkuja vatsassani. Synnytyksen polttavaa tuskaa ja huumaavaa onnentunnetta, kun pieni ihminen nostetaan syliini ensimmäistä kertaa. Näin luulin.

Niko taisi tulla kolmevuotiaaksi saakka kohdelluksi vauvana. Yksi lukuisista lempinimistään, "Riippuniipperä", tuli siitä, että poikanen riippui aina ja jatkuvasti sylissä. Oma vika. Pientä poikaa tuli kannettua aina ja koko ajan. Halusin pitää kiinni viimeisestä rippeestä pieneen vauvaan.
"Oletko sinä vauva?"
"Olen minä!"

Niko on sekä ulkonäöltään että luonteeltaan hyvin samanoloinen kuin Leevi. Kumpikin poika on aikamoinen pälättäjä. Juttua riittää ja asiaa on aina. Äidin poikia. Minä olen ollut pienen ikäni aivan samanlainen. On jotenkin helppo samaistua.

Nikolla on pojistani ehdottomasti lujin tahto. Viime kesänä, kun Artulta ja Joonakselta napattiin polkupyörästä apupyörät pois, katseli Niko touhua hetken ja ilmoitti sitten, että hänkin osaa kyllä ajaa ilman appareita. Otettiin sitten apupyörät irti ja poika hoiperteli pyörän kanssa pitkin pihaa. Tasapaino ei olisi ehkä ollut ihan vielä riittävä, mutta Niko oli päättänyt, että nyt hän osaa ajaa. Sen iltapäivän herra sitten kaatuili, kurtisteli kulmiaan, puhisi ja kömpi uudelleen ja uudelleen pystyyn. Auttaa ei saanut. Illalla hän huiteli menemään pyörällään ilman apupyöriä. Kuvaa Nikoa hyvin. Sisulla, jos ei muuten, hän tekee kyllä asian kuin asian, jos vain haluaa. Yhtälailla hän saattaa päättää jostakin asiasta, että hän ei halua. Vielä aikuisen auktoriteetti jyrää kyllä yli, mutta epäilen, että tämän sällin kanssa saamme olla hyvin tarkkana tässä vaiheessa elämää. Muuten olemme isosti pulassa, kun teini-ikä koittaa.

Niko on siinäkin mielessä äidin poika, että hän tuntuu perineen kiinnostuksen ja lahjakkuuden musiikin saralla. Olemme jo vuoden verran lauleskelleet kaksiäänisesti pojan kanssa, mikä on tietysti musiikista elävän äidin mielestä riemastuttavaa. Neljävuotislahjaksi saadulla ukulelella Niko säestää itseään. C-duurisoinnulla voi hänestä säestää minkä tahansa biisin. Muihin sointuhin sormet eivät vielä yletä.